YOGA ALS REMEDIE TEGEN STRESS EN PIJN

 

 

Yoga is een hele goede holistische remedie tegen pijn. Yoga helpt tegen stress en pijn en zorgt ervoor dat het stressniveau omlaag gaat. Wanneer we gespannen zijn en stress ervaren heeft dat een negatieve invloed op onze adem, op onze spieren en onze stemming. We gaat oppervlakkiger ademen, de spieren zijn gespannen en onze stemming daalt. Allemaal factoren die pijn erger maken.

 

Yoga kan hierbij helpen, al is het geen snelle oplossing. Pijnstillers gaan na verloop van tijd minder goed werken omdat het lichaam eraan gewend raakt. Met yoga gaat het net andersom. De oefeningen en houdingen uit de yoga worden na verloop van tijd steeds effectiever, op alle niveaus. Na verloop van tijd merken we veranderingen  in ons lichaam, onze geest en in ons hart. We worden gelukkiger, gezonder, sterker, soepeler en meer ontspannen.

Onderzoek toont dat yoga eventuele andere behandelingen effectiever maakt. Zo kan er worden geminderd met medicijnen. Ook kunnen eventuele bijwerkingen van medicijnen afnemen.

Artsen weten vaak niet hoe ze moeten omgaan met gestreste en gespannen patiënten en patiënten die lijden van de pijn. Gelukkig zijn er steeds meer artsen die hun patiënten doorsturen naar de yoga.

Wanneer we langdurig pijn ervaren reageert de geest op de pijn. We gaan het vaak erger maken in ons hoofd. We maken ons druk over het feit dat we misschien wel nooit beter worden en het alleen maar bergafwaarts gaat. We gaan dan van pijn naar lijden. Wanneer we lijden wakkeren we chronische pijn aan. Het lijf blijft dan gespannen, de adem blijft oppervlakkig, we slapen daardoor minder goed en ontstekingen kunnen verergeren.

 

Yoga is zeer geschikt voor mensen met rugpijn, hoofdpijn, fibromyalgie, reuma, vermoeidheidssyndroom, carpaletunnelsyndroom, prikkelbare darm (PDS) en premenstruele klachten (PMS). Aangezien de wetenschap toont dat er geen duidelijke grens is tussen emotionele pijn en lichamelijke pijn kan yoga helpen aangezien yoga een lichaam-geest benadering heeft. Recent onderzoek toont dat pijn niet alleen ontstaat door weefselschade maar ook door onze gedachten, emoties, verwachtingen en herinneringen. Pijn ontstaat vaak door een ziekte of verwonding, maar wordt vaak in stand gehouden doordat de relatie tussen lichaam en geest verandert.

 

Wanneer chronische rugklachten hebt kunnen emoties, zoals woede, voor extra spanning in de rugspieren zorgen. Oude blessures kunnen niet alleen verergeren door een verkeerde lichamelijke belasting maar ook door je emoties. Maar ook eenzaamheid en afwijzing kunnen pijnsystemen triggeren. Yoga en sport kunnen pijnstillend werken omdat ze de aanmaak van natuurlijke pijnstillers stimuleren. Yoga helpt ook nog eens tegen stress, depressie en angst. Deze hebben als eigenschap dat ze onze natuurlijke pijnonderdrukking van lichaam een hersenen remmen.