SAMSKARAS

 

De yogawereld kent de term samskara. Samskaras zijn de herinneringen van het lichaam en de geest die invloed hebben op onze ervaring in het nu. Iedere ervaring, gedachten, emoties en gevoelens laten sporen achter op je lichaam, je geest en je ziel. Elke ervaring wordt opgeslagen als een les die is geleerd. Deze ervaringen zijn ook een blauwdruk voor hoe je zult reageren op nieuwe ervaringen. Samskaras zorgen ervoor dat je de wereld gaat zien door de bril van je eerdere ervaringen. Samskaras zorgen ervoor dat je steeds dezelfde emoties hebt, steeds dezelfde gedachten hebt en steeds dezelfde pijn ervaart. Maar samskaras zijn niet alleen negatief, ze laten ook een spoor van positieve ervaringen achter. Ontspanning, ontroering, dankbaarheid en andere positieve emoties en gedachten laten ook een indruk achter in de blauwdruk. Wat je doet, dat ervaar je. Wat je doet, zo word je.

 

Als je bepaalde samskaras wilt afleren om vrij te zijn van lijden door oude gewoonten, dan moet je iets nieuws aanleren. Yoga heeft deze kracht in zich en kan samskaras die lijden veroorzaken vervangen door nieuwe positieve gewoonten. Van belang is dat je je bewust wordt van je gewoonten die lijden veroorzaken zodat je oude gewoonten niet onbewust zijn werk laat doen. Pas dan kan je samskaras transformeren en anders reageren dan voorheen, heel bewust. Misschien heb je pijn in je nek die wordt veroorzaakt door de vaste gewoonte van spanning. Yoga helpt je bewust te worden van waar en wanneer je spanning vasthoudt. Yoga leert je hoe je dan moet ademen en de nek moet ontspannen om de stress te laten gaan. Yoga laat een nieuwe positief spoor achter op het lichaam, de geest en de ziel.

 

Wist je dat je jouw samskaras kan doorgeven aan je kinderen?

 

Heftige gebeurtenissen die flink indringen in het gevoelsleven, laten een indruk achter. Als deze indrukken niet worden verwerkt kunnen ze worden doorgeven aan het nageslacht. Onverwerkte trauma’s kunnen zo generaties lang in de familie blijven. Eigenlijk is het zo dat wat jij als ouder niet hebt verwerkt wordt doorgegeven aan je kind(eren). Angst, ingehouden woede, gebrek aan zelfvertrouwen. Je kind spiegelt jou en laat jou zien waar je zelf nog aan mag werken.

 

Je krijgt niet alle bagage mee als kind zijnde. Je neemt alleen iets over als je er gevoelig voor bent. Een kind wat van nature eigengereid is, zal zich niet snel laten inperken door de angsten van zijn/haar ouders. Deze kinderen gaan zelf op verkenning en confronteren hun ouders met hun gevoelens van onveiligheid. De ouders moeten dan de confrontatie met die angst aangaan, óf niet……. De ouders kunnen er ook met een grote bocht omheen gaan en de bewegingsvrijheid van hun kind(eren) inperken en misschien wel overbeschermend worden.

 

Door naar je schaduwzijde te kijken wordt je je bewust van je blauwdruk. Dan kun je je bagage opruimen en in vrijheid leven. Dan heb je een grote stap gemaakt op je spirituele pad.