SAMENWERKING VAN GEEST EN LICHAAM BIJ CHRONISCHE PIJN, YOGA ALS HULPMIDDEL

 

 
 

Meestal wordt de geest los gezien van het lichaam. Onze geest is wat we denken en hoe we handelen met bewuste intentie. Onze geest zit in ons lichaam. Gevoelens, emoties, gedachten; allemaal vinden ze in het lichaam plaats. Elk gevoel, elke gedachte en elk besluit is een biochemische gebeurtenis in het lichaam, en dat lichaam stuurt neurotransmitters, hormonen en actieprikkels rond. Sensaties, lichamelijke gevoelens, gedachten en emoties worden gevormd en gecommuniceerd door verschillende systemen in het lichaam, zoals het zenuwstelsel, het endocriene stelsel en het afweersysteem. Deze systemen zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Samen vormen ze de biologische geest. En hoe ze samenwerken, is de sleutel tot het einde van de pijn.

 

Wanneer fysieke pijn te maken heeft met wat er in ons hoofd omgaat, zal het weinig uithalen om alleen het lichaam aan te pakken zonder ook onze geest erbij te betrekken. Weten hoe ons lichaam en onze geest samenwerken, leidt tot een beter begrip van onze pijn dan je met een diagnose kunt bereiken.

 

De kracht van yoga schuilt in het diepe begrip van de relatie tussen lichaam en geest. Hierbij gaat het niet om het doen van ingewikkelde houdingen. Deze hebben weinig te maken met het verminderen van pijn. Het gaat om het doen van de juiste houdingen en oefeningen die het hele spectrum van genezingsinstrumenten aanspreken.

 

Wanneer we last hebben van chronische pijn komt dat vaak door een aangeleerde geest-lichaamsreactie. Pijn begint bij een enkele gebeurtenis, maar blijft voortbestaan door de manier waarop blessures, ziektes en andere traumatische gebeurtenissen de geest en het lichaam veranderen. Lichaam en geest herstellen niet zomaar van deze gebeurtenissen; ze leren ervan. Lichaam en geest passen zich normaal gesproken aan eerdere bedreigingen aan door overbeschermd te worden. Een rugblessure kan leiden tot chronische overgevoeligheid van een rugzenuw. Een traumatische levenservaring verandert de manier waarop de hersenen angst en stress verwerken. Uiteindelijk ‘waarschuwen’ deze aanpassingen je voor dreigingen die niet meer bestaan, zodat we te heftig reageren op nieuwe ervaringen. Dit proces houdt ons in een staat van chronische pijn, angst of vermijding. Door middel van yoga, waar gebruikt wordt gemaakt van ademhalingsbewustzijn, specifieke ademhalingstechnieken, speciale rekoefeningen om het lijf te verzachten en de ademhaling te verbeteren en het bevriend raken met ons lichaam kunnen we pijn verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. Door yogabeoefening leren we naar ons lichaam te luisteren en onze intuïtie te ontwikkelen over wat we nodig hebben. Yoga leert ons om woede, verdriet en frustratie(hele normale reacties op chronische pijn) te overwinnen. We leren te mediteren waardoor we op diep niveau kunnen ontspannen. Dit is essentieel voor het afleren van chronische spierspanning, pijngevoeligheid, stress en angst. Ontspanning en meditatie helpen onze natuurlijke genezing aan te spreken.

 

Note:

Yoga kan een uitstekende aanvulling zijn op andere behandelingen. We hoeven de westerse geneeskunde niet de rug toe te keren. Doe wat nodig is en goed voelt voor je eigen welzijn en genezing.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BRON: yOGA ALS PIJNBESTRIJDING, KELLY MC GONIGAL