PASTINAAK FRIET UIT OVEN MET HONING-MOSTERD DRESSING

FRIETEN VAN PASTINAAK UIT DE OVEN MET HONING MOSTERD DRESSING

Weekend 'cheat meal'!

Wist je dat je ook lekkere frietjes van pastinaak kunt maken?

Pastinaak is een wortel en heeft een iets zoetige smaak, net als de zoete aardappel zeg maar. Daarom vind ik het lekker om de pastinaak frieten extra goed te kruiden. De friet wordt in de oven gegaard en dat is super lekker. Hoe dunner je ze maakt, hoe knapperiger ze worden. Ik vind het zelf niet erg als ze een beetje zacht van binnen zijn, dat vind ik bij gewone patat ook het lekkerste.

Gezondheidsvoordelen

VITAMINES

Pastinaak bevat veel vitamine C (29% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) , vitamine K (19% van de ADH) en vitamine B11 (ofwel foliumzuur) wat schijnt te beschermen tegen dementie, osteoporose, hartziekten en depressiviteit. In 100 gram zit 17% van de ADH aan B11.

MINERALEN

Mangaan bevat pastinaak relatief het meest in verhouding tot de ADH-waarden; 24% van de ADH krijgt iemand binnen als hij 100 gram pastinaak opeet. Koper zit in het pastinaakje met 13% van de ADH. Fosfor is met 10% van de ADH vertegenwoordigd in een ons pastinaak. Voor zowel ijzer als magnesium geldt dat ze met 7% van de ADH in pastinaak huizen. Er zit 5% van de ADH voor zink in deze gele, lange groente. Seleen en calcium zijn allebei goed voor 3% van de ADH in een 100 gram pastinaak.

Daarnaast is deze zoete wortel rijk aan vezels waardoor het een langdurig verzadigd gevoel geeft. Pastinaak is rijk aan antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. Omdat de pastinaak de nieren stimuleert, diuretisch werkt en het daardoor afvalstoffen sneller afvoert is het ook goed tegen reumatische klachten.

Voorbereidingstijd: 10 minuten

Kooktijd: 40 minuten

Aantal personen: 4

INGREDIENTEN

 • 500 gram pastinaak
 • Olijfolie
 • zout en peper
 • 1 eetlepel vloeibare honing
 • 1 eetlepel mosterd

Door pastinaak krokant te bakken in de oven komt de mooie zoete anijsachtige smaak nog beter tot zijn recht. Na het bakken bestrijk je hem met de dressing en dan heb je heerlijke stukken pastinaak voor op een salade of als bijgerecht bij een lekker stuk gebraden vlees.

BEREIDING

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Schil de pastinaak en snijd ze in repen (of plakken)  van ongeveer gelijke grootte en dikte. Zo zorg je dat alle stukken tegelijk mooi bruin gebakken zijn.
 3. Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de stukken pastinaak erop en giet wat druppels olijfolie op ieder stuk pastinaak.
 4. Bestrooi met peper en zout.
 5. Schuif het bakblik nu 25-30 minuten in de oven. Hou het goed in de gaten dat het niet aanbrand.
 6. Meng ongeveer 80 ml olijfolie, honing en mosterd tot een mooie dressing.
 7. Haal het bakblik uit de oven en bestrijk de stukken pastinaak met dit mengsel en laat het nog even bakken in de oven.
 8. Na maximaal 10 minuten heb je nu heerlijk krokant gebakken pastinaak. Eet smakelijk!