HET BASISCHAKRA

 

 

In je basischakra zit het geheugen van je oerbron, van je Ziel en alles dat nodig is om op eigen kracht te kunnen leven.

 

De ontwikkeling van deze chakra begint al in de baarmoeder en ontwikkelt zich volop tot een jaar of 7. Belangrijk is dat je in die tijd de ruimte kreeg om jezelf te zijn en een fijne liefdevolle jeugd te hebben. Het is dé basis voor iemand om positief, wilskrachtig en met zelfvertrouwen zich verder te kunnen ontwikkelen. Je durft dan voor jezelf op te komen, beslissingen te nemen, je kunt voor jezelf keuzes maken en heb geen problemen om in actie te komen.

 

Is jouw basischakra goed ontwikkeld?

Wanneer je basischakra goed ontwikkeld is,

 • Sta je met beide voeten op de grond en ga je vastberaden op je doel af.

 • Je leeft in het nu, bent praktisch en actief van aard.

 • Je werk is je ‘hobby’ en als dat niet meer zo is verander je je werk of je maakt er het beste van.

 • Je staat positief in het leven, bent graag in beweging en hebt levensplezier.

 • Je bent naar buiten gericht, ofwel je belangstelling naar anderen en je omgeving is groot.

 • Je bent bestand tegen tegenslagen en je kunt misschien even van slag zijn, maar je herstelt je zelf weer spoedig.

Het goed functioneren van je eerste chakra brengt je zelfvertrouwen, je weet wat je wilt. Wanneer je basischakra goed ontwikkeld en in harmonie is, voel je je overal thuis.

 

De wortel- of stuitchakra is de basis van je psychische, sociale en fysieke bestaan.

Zolang deze basis niet stevig is, is je hele bestaan onzeker. Twijfelen aan jezelf en angst voor of wantrouwen naar je omgeving zijn het gevolg van een zwakke basis. Ook je driften en diepste instincten hebben met deze chakra te maken. 

 

Onbalans in basischakra

Nu heeft niet iedereen een fijne en veilige jeugd meegemaakt in de eerste zeven jaar van je leven. En dan kan het zijn dat je basischakra snel in onbalans is.

 

Wanneer je basischakra uit balans is:

 • Dan ben je onzeker, ben je faalangstig, energieloos

 • Dan is je humor is ver te zoeken.

 • Je kunt levensangst hebben en/of een zelfvernietigingsdrang, zoals bijvoorbeeld verslaving.

 • Dan kun je harder praten of gauw gaan schreeuwen om boven je onzekerheid, angst en/of machteloosheid uit te schreeuwen.

 • Bij onbalans ontstaan er ook lichamelijke klachten, bijvoorbeeld constipatie, aambeien, lage rugklachten, koude voeten en problemen zoals b.v. broze nagels en beenderen, zwak gebit. Maar ook pijnlijke knieën, benen of heupen.

Wat kan de oorzaak zijn van een verstoring in je eerste chakra?

Een verstoring in je eerste chakra heeft vele oorzaken. Zo kan het zijn dat je een heftige geboorte hebt meegemaakt, dus dat de bevalling moeilijk verliep. Of wanneer je als kind veel ziek bent geweest, misschien al jong geopereerd moest worden. Het kan ook zijn dat door de omstandigheden je geen band met je moeder kon opbouwen.

 

Een onrustige opvoeding heeft invloed op je basischakra

Wanneer je, op welke manier dan ook, in je jeugd met geweld te maken kreeg, moet je als volwassene extra aan je basischakra werken.

 

De oorzaken hoeven niet alleen in je jeugd te liggen, dat kan ook later in je leven doordat je heftige dingen meemaakt.

Heftige verstoringen zijn bijvoorbeeld: het verliezen van een dierbare, een ernstige ziekte, plotseling ontslagen worden, echtscheiding, verhuizing, financiële problemen, psychische problemen, verkeersongeluk meemaken, voor oorlogsgeweld moeten vluchten, ernstige problemen bij een zwangerschap of een traumatische bevalling. Elk trauma en/of heftige gebeurtenis doet een aanslag op en ondermijnt je basischakra. Het is dan ook belangrijk om daarna zo spoedig mogelijk te beginnen met je eerste chakra weer in balans te krijgen.

 

Wat kun je doen bij onbalans van je basischakra?

De energie van je basischakra resoneert op de laagste trillingsgraad van muziek. Zoals bijvoorbeeld de tuba, fagot of bas-muziek. Wanneer je danst, stampt of marcheert op zulke muziek dan breng je je basischakra op een gegeven moment weer in balans. Wanneer je je benen niet kunt gebruiken, dans dan innerlijk – in gedachten.

 

Bij je basischakra hoort de kleur rood, fris helder rood.

Wanneer er onbalans is, zal je er een hekel aan hebben om iets met die kleur te dragen. Terwijl het juist een helend effect heeft. Heeft iemand altijd en veelvuldig rood aan, dan kan dat een teken zijn dat het basischakra niet in harmonie is.

 

Het element aarde hoort bij je basischakra.

Dus heerlijk in de tuin met aarde bezig zijn helpt om je basischakra gezond te houden. In ieder geval heeft je basischakra alles te maken met geaard zijn.

 

Affirmatie
Zeg veelvuldig en met bewuste aandacht dit tegen jezelf: Ik ben, ik geniet, ik laat los.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Daisha de Wijs