FIBROMYALGIE EN YIN YOGA

 

 

 

Fibromyalgie ( FM ) betekend letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.

 

Fibromyalgie is een cronisch pijnsyndroom betsaande uit algemeene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met ( soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieen, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhoging en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

 

Fibromyalgie wordt meestal geclassificeerd als een reumatische spieraandoening, omdat één van de meest voorkomende symtomen bij fibromyalgiepatienten de chronische pijnlijke spieren zijn. Omdat we echter steeds meer te weten zijn gekomen over deze aandoening, wordt deze tegenwoordig vaker geclassificeerd als een vorm van het disfunctioneren van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te "vertellen" wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een verminderde productie van sommige neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn die niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon beinvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en de functioneringswijze van het immuunsysteem. De fimbromyalgiepatient ervaart een domino effect waarin het ene symptoom en het ontstaan ervan, van invloed is op een ander symtoom.

 

De bindweefsel van de fimbromyalgiepatient worden stijf en gespannen, wat wordt veroorzaakt door een veranderde vorm van het water in het bindweefsel. Door congestie worden de circulatie en de neurale transmissie nadelig beinvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren. Dit gebied van verhoogde contractie en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen. de zogenoemde tenderpoints.

 
 

Yin Yoga heefteen positieve invloed op Fibromyalgie, het is een effectieve yogavorm voor het ( terug ) krijgen van soepel en ontspannen bindweefsel.

 
 

Het effect van Yin Yoga, zoals eerder aangegeven is kenmerkend aan Yin Yoga dat je lang ( 3 tot 5 min) in eenzelfde houding blijft. Het effect hiervan is dat je je zogenaamd fascie oprekt. Fascie is het netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Door het oprekken van je fascie wordt het stof hyaluronzuur aangemaakt. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het bindweefsel meer water aan zich bindr waardoor de soepelheid tussen de gewrichten en botten worden vergroot.

 
 

Bindweefsel produceert hyaluronzuur en dat trekt vocht aan, ook rondom je pezen en gewrichten. Hierdoor zal de aan- en afvoer van vloeistoffen binnen het bindweefsel positief worden beinvloed. Met YinYoga bereik je vooral het bindweefsel. Hierdoor wordt enerzijds het stresshormoon cortisol gereduceerd ( ontgiften van organen ) en anderzijds de neurotransmitter dopamine, een lichaamseigen stof gestimuleerd. Dopamine volgens velen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de zogenaamde 'Runners High', een euforisch gevoel van blijdschap en beloning dat veel lange afstandslopers ervaren, en wordt daarom in de volksmond ook wel eens het gelukshormoon of geluksstofje genoemd.

 

Met het regelmatig beoefenen van YinYoga maak je serotine en dopamine aan.

 
  • Serotine is het stofje dat invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

  • Dopamine is het stofje dat een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn of stilstaan.

 

Het lichaam zet serotine om in melatonine. Het is daarom belangrijk dat er voldoende serotine beschikbaar is. Serotine reguleert eveneens het vrijkomen van melatonie uit de epifyse. Dus voor een goede slaap is de aanwezigheid van voldoende serontine dan ook cruciaal.

 

Fybromyalgiepatienten zijn niet in staat om in het diepe slaap stadium ( delta-slaap) te raken, waarin het lichaam veel chemische stoffen voor heropbouw aanmaakt waardoor weefsel wordt bevorderd.

 

Groeihormoon, één van de meest overvloedige chemische stoffen voor de heropbouw, komt tijdens de delta slaap vrij en herstelt en bevordert de groeiweefsels.Omdat fimbromyalgiepatienten de delta-slaap nooit ervaren, hebben zij ook een laag groeihormoon gehalte wat resulteert in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen.

 
 
 

DUS! 

 

Het regelmatig beoefenen van Yin Yoga houdingen stimuleert het produceren van neurotransmitters die fibromyalgiepatienten zelf niet voldoende aanmaakt. door langdurige rek op het bindweefsel tijdens een YinYoga houding wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam gestimuleerd. YinYoga kan je helpen de klachten te verminderen. Op een rustige manier ruite geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel.

 

 
 
 
 

Geschreven door Wanda Menke-Gerritsen, Hanami-Yoga