ENERGETISCHE MEDITATIE OEFENING

 

 

Meditatie brengt je en een diepe staat van aandachtige gedachteloosheid. Deze techniek komt uit India. Er zijn heel veel verschillende meditatietechnieken.

Dit maal bespreek ik de energetische meditatie. Energetische oefeningen komen uit China en zorgen ervoor dat je de energie gerichter laat stromen. Bij energetische oefeningen is het de bedoeling dat je de energie ook echt voelt stromen in je lichaam, wat voor sommige mensen erg lastig is aangezien veel mensen hun vermogen om de energiestroom bewust te voelen ergens in hun geestelijke ijskast hebben gezet. Het is niet moeilijk want met regelmatig oefenen zal het steeds beter voelbaar zijn.

 
 
 

 

Energetische oefeningen zijn bij uitstek geschikt om te doen wanneer je in een ontspannen en meditatieve toestand bent. Belangrijk is dat je je openstelt om te 'voelen'.  Met voelen bedoel ik ervaren. Voelen doe je met je lijf, in je lijf. Om te voorkomen dat gedachten de energetische oefening verstoren is het van belang om eerst een ontspannen en meditatieve toestand te bereiken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door van 1 naar 20 te tellen op je ademhaling. Een inademing gevolgd door een uitademing staat voor 1 tel.

De ademhaling is de motor achter de energiestroom. De ademhaling laat de energie stromen. Door de inademing geef je de energie (qi) een flinke zet. Wanneer de energie op de inademing wordt gelanceerd stroomt de energie op een uitademing verder door. Energetische oefeningen hebben o.a. als voordeel dat ze eventuele blokkades kunnen verminderen of oplossen.

 
 

Hier een voorbeeld van een energetische oefening.

 

 1. Ga rechtop zitten in je stoel, billen goed tegen de zitting, voel je zitknobbels en een rechte rug.

 2. Zet je voeten plat op de grond. Voel dat je voeten hebt.

 3. Ga dan met je aandacht langs je voeten, benen en heupen naar je rug.

 4. Laat je schouders en armen iets hangen, hoofd recht op je romp en de kaken iets van elkaar.

 5. Adem nu rustig in door je neus en vul je hele lichaam. Adem uit door je neus.

 6. Herhaal dit een aantal keer.

 7. Adem dan in naar je buik. Voel je buik uitzetten naar alle kanten.

 8. Uitademend stuur je de energie en je aandacht via je benen naar je voeten, via je voetzoelen en tenen naar buiten.

 9. Voel dat je benen en voeten helemaal ontspannen. Misschien voelen ze nu wat warmer of voel je ze tintelen. Dat is de energiestroom die je voelt.

 10. Herhaal dit een aantal keer.

 11. Voel het effect na.

Je eerste energetische oefening is gedaan.