DE MEERWAARDE VAN YOGA OP ONZE GEZONDHEID

 

 
 
 

GEEST, LICHAAM EN ZIEL

 

Wetenschap toont dat de geest niet los staat van het lichaam. Maar de ziel hoort hier ook zeker bij. Yoga werkt met deze drie aspecten. De mens is niet alleen een lichaam met een geest, maar ook ademhaling, wijsheid en vreugde. De adem is de levenskracht, wijsheid de innerlijke gids en vreugde is het contact met iets groters dan jezelf. Deze drie vormen samen de ziel maar ontbreken vaak in de wetenschap en medische wereld. Terwijl ze toch de eigenschap kunnen hebben om onszelf te genezen en ons prettig te voelen. Lichaam, geest, adem, wijsheid en vreugde zijn even belangrijk als het gaat om gezondheid. Verstoringen in één van de gebieden kunnen invloed hebben op de andere gebieden. Genezing in één van de gebieden kan invloed hebben en tot genezing van de andere gebieden zorgen.

 
 
 

 

Adem staat voor levenskracht en ademhaling. In het Sanskriet heet dit pranayama en betekend letterlijk: omgaan met energie. Wanneer de prana laag is, kun je moe, ziek of depressief zijn of pijn hebben. Is prana hoog, dan ben je energieker, blij en sterk. De stroming van prana kan je beïnvloeden door alles wat je in je lichaam stopt: eten, drinken, medicijnen, en alles wat je met je lichaam doet, zoals slapen, sporten en werken. Ook de kwaliteit van je adem is belangrijk voor een goede prana stroming.

 

Wijsheid heeft vooral met intuïtie en mindfulness te maken dan met kennis of intellect. Het staat voor het zien wat waar is op dit moment en wat er op dit moment nodig is. Het staat ook voor je bewust te worden van je geest, die je soms erg kan laten lijden. Denk aan stress, teleurstelling, zelfkritiek en zorgen. Dit ontwikkel je door o.a. yoga.

  • Yoga leert je aandacht te geven aan je adem, je lichaam, je gedachten en emoties.

  • Yoga geeft je innerlijke wijsheid zodat je minder snel meegaat met onhandige gewoonten van je geest.

  • Yoga ontwikkelt ook je instinct voor jezelf te zorgen; begrijpt beter wat je lichaam nodig heeft om gezond te zijn.

Vreugde hoef je niet alleen te ervaren op speciale momenten in het leven. Het is meer een natuurlijk gevoel van welzijn, dankbaarheid en vreugde. Deze innerlijke vreugde is minder kwetsbaar voor de veranderingen in je leven en is niet afhankelijk van speciale momenten en het krijgen wat je wilt. Zelfs pijn en verdriet kan je de mogelijkheid niet wegnemen om dit deel van jezelf te voelen. Yoga helpt om met weer met deze innerlijke vreugde in contact te komen. Het brengt je weer in een natuurlijke staat van welzijn.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bron: Yoga als pijnbestrijding, Kelly McGonigal