AARDAPPELS, RODE BIETEN MET ROZEMARIJN UIT DE OVEN

Gebakken en geroosterde aardappels zijn minder gezond i.v.m. de vorming van acrylamide. En natuurlijk is het beter om de bieten rauw te verwerken of te stomen, maar af en toe (ge)zondigen kan heel lekker zijn. Het gaat namelijk niet om de dingen die je af en toe eet, het gaat om de dingen die je dagelijks eet. Daar voed je je lichaam mee.

Hier in huis zijn wij dol op rode bieten! Niet alleen omdat ze zo lekker zijn maar ook omdat ze erg gezond zijn! Ik maak er smoothies van, meng het in het pannenkoekenbeslag en maak er choco-bietenmuffins van. Het is ook lekker door een salade. Maar het recept onderaan de pagina is echt een verwennerij. Het is 1 van onze lievelingsrecepten. Vooral als ik er een klodder home-made mayonaise bij doe, dat vinden de kinderen echt een feest.

8 gezonde eigenschappen van rode bieten:

1) zijn een zeer goede bron van vitamine A, C, wat onmisbaar is voor een sterk immuunsysteem
2)zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en vezels
3)bevatten veel ijzer, ontgiften de lever en zuiveren het bloed
4)zijn rijk aan magnesium, kalium, foliumzuur
5)stimuleren en reinigen levercellen en beschermt galbuizen. Het reduceert stress van de nieren en beschermt op die manier tegen jicht.
6)Bieten bevatten veel betalaïnen, een fytonutriënt. Betalaïnen in bieten vormen krachtige antioxidanten, ontstekingsremmers en helpen bij het ontgiften.
7)Bieten verlagen de bloeddruk, helpen de elasticiteit van bloedvaten behouden en verwijderen spataders.
8)Bieten bevatten veel vezels, kalium, magnesium, nicotinezuur (vitamine B3), calcium, ijzer en biotine (vitamine H of B8).

RECEPT:

Ingrediënten

1 kilo aardappeltjes
8 bieten
5 sjalotten
zeezout
balsamico azijn
tijm
peper
rozemarijn (van aantal takjes afritsen)
kokosolie (licht verwarmen zodat het vloeibaar wordt)
ter garnering (geiten-, of schapenfeta)

Bereiden

De aardappeltjes schillen. Dompel de aardappelpartjes gedurende 15-30 min. in water en dep ze droog alvorens frituren of bakken. Dit om de vorming van acrylamide te verminderen.

Daarna in 4 snijden in de lengte. Bestrooien met ruim zeezout, rozemarijn en kokosolie. Goed door mengen.

Bietjes schillen en in gelijke vorm en grootte snijden als de aardappels. Zo ook met de sjalotten. Sjalotten en bietjes door elkaar in een ovenschaal. 3 eetlepels olie, 1 eetlepel balsamico-azijn, thijm en peper erdoor heen doen.

Oven op 190-200 graden hetelucht. Aardappels en bietjes op een bakplaat (met of zonder bakpapier) doen.

Garneer met echte fetakaas (schaap of geit).

Na 45 minuten is het gaar en smullen maar!